ArchiefCategorie: DagbestedingKun je stage lopen met indicatie en nog op school ingeschreven staan?
Marianne Domenie gevraagd 5 jaar geleden

Goedendag,

Ik zal graag willen weten of het mogelijk is voor een 18 jarige dame om 3 dagen in de week een stage te lopen bij Pamijer op indicatiebasis en ingeschreven staan op school.

Ik ben ban dat er dan een dubbele bekostiging is waardoor het niet goedgekeurd kan worden.

Ik hoor graag of jullie hier ervaring mee hebben.

Groetjes Robert

Team kennisabonnement reageerde 5 jaar terug

Dagbesteding voor mensen van 18 jaar en ouder is mogelijk vanuit een tweetal regelingen: de WMO2015 of de WLZ. Navraag bij diverse partijen en ervaringsdeskundigen levert het volgende op:
1. Vanuit beide regelingen is het basale uitgangspunt, dat er geen dubbele bekostiging plaats mag vinden; waar onderwijs volledig bekostigd wordt, is het aan het onderwijs om eventuele alternatieve invullingen hiervan (bijv. dagbesteding) in te kopen.
2. In de praktijk zijn er desondanks wel voorbeelden, dat gemeenten (WMO2015) en/of zorgkantoren (WLZ) dagbesteding in het laatste jaar van bekostigd onderwijs toch financieren. Dit hangt vooral samen met de individuele aspecten van de casus.
3. Het kan verstandig zijn toch een aanvraag te doen, zeker als de stageplek ook de beoogde uitstroomplek is.

Yvon Teiwes reageerde 5 jaar terug

Bij ons lopen heel veel leerlingen op basis van een indicatie, meestal in het laatste schooljaar, maar het gebeurd ook wel dat ze al eerder een betaalde dag stage gaan lopen omdat dit voor de leerling de juiste plek is, maar er niet gratis stage kan worden gelopen.

Wati Royen reageerde 5 jaar terug

Vanuit een Wlz indicatie kunnen leerlingen naast school dagbesteding volgen, voor leerlingen stage genoemd. Als de WLZ indicatie in PGB is dit makkelijker dan als de indicatie in ZIN is. Als de indicatie in ZIN is, is de indicatie ondergebracht bij een hoofdaannemer. De hoofdaannemer moet er dan in toestemmen dat de dagbesteding in onderaannemerschap gerealiseerd kan worden, als de dagbesteding niet bij dezelfde hoofdaannemer c.q. zorgaanbieder afgenomen wordt.