ArchiefCategorie: AlgemeenWat betekent de nieuwe WAB voor leerlingen?
Bouke Van Grootel gevraagd 5 jaar geleden

Gisteren was ik op een ontbijtbijeenkomst en hierin ontving ik informatie over de WAB (wet arbeidsmarkt in balans). Met name het stuk over de verandering voor oproepkrachten riep wat vragen op.
Ik vraag me af of de regeling van oproepkrachten ook geldt voor jongeren onder de 18 en of voor jongeren tussen 18 en 21.
Hetzelfde vraag ik me af over de ketenregeling, gaat voor jongeren ook na 3 keer in 3 jaar een tijdelijk contact aangeboden te hebben gekregen dat dit dan overgaat in een vast contact.
Graag hoor ik of jullie me hierin verder kunnen helpen,
Groeten Bouke

Team Kennisabonnement reageerde 5 jaar terug

Voor het antwoord op de vraag hebben we gebruik gemaakt van de kennisdocumenten en factsheets van het ministerie van SZW.
Onderzoek naar de regelingen uit de WAB per 1 januari 2020 wijst het volgende uit:
Bij de regelingen voor oproepkrachten hebben wij geen informatie kunnen vinden, waaruit blijkt dat er andere regelingen zijn voor jongere werknemers tot 18 of 21 jaar. We gaan er derhalve vanuit, dat deze regelingen ook gelden voor jongere werknemers, bijvoorbeeld met een bijbaantje tijdens school of als eerste contract.
Voor wat betreft de ketenregeling is er wel een uitzondering. Voor werknemers, die jonger zijn dan 18 jaar en gemiddeld maximaal 12 uur per week werken is de ketenbepaling niet van toepassing.

Los van jouw vraag vonden we ook nog een andere bepaling voor 18 jaar, namelijk dat dienstjaren voor het 18e jaar niet meetellen voor de transitievergoeding. Dat betekent impliciet, dat er voor jongeren van onder de 18 jaar geen sprake is van een transitievergoeding.

We hopen, dat deze informatie je verder helpt.